SVEIKATOS STIPRINIMAS

Dalyvavimas ,,Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo ugdymo įstaigoje” programoje.

Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa startavo Lietuvoje 2017 m. rugsėjo 1 d. Ji apjungė ir tęsia pradėtą Vaisių vartojimo skatinimo ugdymo įstaigose programos ir Pieno vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programos (programa „Pienas vaikams“) veiklą.

Programos tikslai:

  • padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių dalį vaikų mityboje;
  • diegti vaikams supratimą apie vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai;
  • supažindinti vaikus su tvariu žemės ūkiu bei skatinti vaikus tausiai naudoti maistą.

Programos tikslinė grupė – vaikai, lankantys ikimokyklines ugdymo įstaigas, ir pradinių klasių mokiniai. Programos priemonės apima vaisių, daržovių bei pieno gaminių tiekimą vaikams ir edukacinių bei informacinių veiklų įgyvendinimą.

Pagal programą vaikams yra tiekiami ekologiški arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą išauginti (pagaminti) produktai: obuoliai, morkos, kriaušės, obuolių sultys ir pieno gaminiai – geriamasis pienas, jogurtas bei šviežias ir brandintas sūris.

Pieno produktų vartojimo vaikų ir švietimo įstaigose paramos programa „Pienas vaikams“ Lietuvoje taikoma nuo 2004 metų. Programa parengta siekiant padidinti suvartojamų pieno ir pieno produktų dalį vaikų mityboje ir įdiegti vaikams supratimą apie pieno ir pieno produktų vartojimo teigiamą poveikį sveikatai.

Lietuvoje pagal Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą vaisiai ir daržovės bei sultys  pradėtos dalyti 2009 metais.Vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa įgyvendinama siekiant paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves, pratinti jų vartojimą ir ateityje. Programos tikslas – padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių dalį vaikų mityboje ir įdiegti vaikams supratimą apie vaisių ir daržovių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai